Bazalka: Pěstujeme jednoduše a úspěšně

Bazalka je jedna z nejoblíbenějších bylin, která každé vaše jídlo povýší na jinou úroveň. Nejčastěji se využívá pro tvorbu pesta nebo se přidává k těstovinám s rajčatovou omáčkou. Je typická svou výraznou vůní a chutí, která však ztrácí na intenzitě, pokud je tepelně zpracovaná. Proto se listy bazalky používají k dozdobení a dochucení již hotových jídel. V tomto článku si řekneme, jak si vypěstovat vlastní bazalku doma nebo na zahradě.

bazalka_rajce

Bazalka a její druhy

Většina lidí žije v domnění, že existuje pouze jeden druh bazalky. Ve skutečnosti známe několik rozličných druhů, které se odlišují jak chutí tak barvou lístků. Mezi nejznámější druhy patří:

Bazalka bílá – nejrozšířenější odrůda, kterou můžete vidět i v běžném supermarketu. Vyznačuje se sladší chutí a je velmi oblíbená v italské kuchyni a pro výrobu pesta.

Bazalka citrónová – jak už název napovídá, tento druh má výraznou citronovou chuť i vůni a hodí se k ochucení ryb nebo salátů.

Bazalka purpurová – vyznačuje se listy tmavě fialové barvy a používá se především jako dekorativní prvek jídel. Chuťově připomíná bazalku bílou, ale má lehce kořeněný podtón.

Bazalka Thajská – její listy mají velmi výraznou chuť s nádechem anýzu, která je tak typická pro thajskou a vietnamskou kuchyni.

Bazalka Indická – bazalka s posvátnou symbolikou pro hinduistické náboženství. Má velmi specifickou chuť a používá se k přípravě nápojů.

bazalka_cervena
Naše červená kráska už roste

Pěstování bazalky obecně

Bazalka spadá do skupiny jednoročních rostlin. Nemá ráda zimu a mráz, na což je třeba dbát ohled, pokud chceme bazalku pěstovat venku na zahradě nebo na balkoně. Naopak má ráda teplo a spoustu světla, ovšem ne přímé sluneční záření. V bytě se jí daří dobře na světlém okenním parapetě nebo na balkoně.

Bazalku je nutné zalévat pravidelně, ale nepřelévat. Ideální je zálivku provádět ráno, aby měl substrát možnost dýchat. Správná míra vlhkosti je pro zdravý vývoj bazalky naprosto zásadní. Příliš sucha nebo mokra může vést k degradaci rostliny nebo rozvoji různých chorob, které nepříznivě ovlivní její kvalitu a další vývoj.

Neméně důležité je i správné užití hnojiva. Vždy bychom měli volit organická hnojiva, která nemají nepříznivý vliv na jedlost a chuť bazalky. Hnojíme pravidelně jednou za 2 až 4 týdny společně se zálivkou. V tomto případě platí pravidlo, že méně je více. Přílišné hnojení může spálit kořeny nebo nepříznivě ovlivnit chuť bazalky.

Doporučujeme Black frass

Jedná se o organické hnojivo z hmyzích bobků. Nebojte vůbec nesmrdí! Naopak díky obsahu chitinu z hmyzu má repelentní účinky proti škůdcům. Živiny se z něj uvolňují postupně, a tak nedochází k přehnojení, které dokáže rostliny snadno zahubit.

S kódem farmarky10 navíc na něj dostanete slevu 10 % u nich na e-shopu blackfrass.cz

Jak vypěstovat bazalku

Bazalku můžeme vypěstovat ze semínek, řízků nebo zakoupit již mladé rostlinky. Semínka sejeme doma, v období od února do července. V případě, že chceme bazalku pěstovat na zahradě nebo na balkoně, nastává ideální čas na sázení mladých rostlinek v červnu a červenci. Přechod z vnitřního prostředí ven provádíme s dvoutýdenním adaptačním cyklem, kdy bazalku v květináči vyndáme přes den ven a na večer ji zase schováme. Přesun ven určitě není vhodné uspěchat. Měli bychom mít jistotu, že už nenastanou žádné mrazíky, které by mohly rostlinku zahubit.

Období sklizně následně nastává v období od června do září. Listy bazalky se sklízejí, dokud nezačne rostlinka kvést. Proces rozkvětu můžeme zpomalit tím, že všechny poupátka včas odstraníme. Kvetoucí bazalka ztrácí chuťovou kvalitu svých lístků.

bazalka_kvetinac

Nepřátelé bazalky

Jako téměř každá rostlina i bazalka je náchylná na útoky určitých škůdců. Mezi nejčastější nepřátelé našich voňavých lístků patří:

Slimáci a šneci – napadají především mladé rostlinky, které je proto nutné dostatečně chránit.

Mšice – často se vyskytují na nových výhoncích a deformují rašící lístky.

Červení pavoučci – mikroskopický roztoči svilušky, který se usídlí na spodní straně lístků a způsobuje jejich žloutnutí a usychání.

Nemoci – bazalka je náchylná k různým druhům houbových a bakteriálních chorob, především v případě nadměrné vlhkosti.

V našem podcastu se dozvíš, jak se se škůdci vypořádat

Ačkoliv se jedná o poměrně nenáročnou rostlinu, stále musíme dbát na pár základních pravidel, aby bazalka krásně prospívala. Správná péče se následně promítne i do chuti, kterou se vám bazalka odmění. Přejeme vám hodně úspěchu při pěstování a určitě se s námi o své krásné rostlinky podělte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Protected by Spam Master