Monstery populární krásky

Po delší době tu máme pro vás opět článek, kde věříme, že se dozvíte spoustu nového. Podíváme se na monstery a to proto, že jsou v poslední době velmi populární a tak myslíme, že je na místě jim věnovat pozornost v podobě článku tady na blogu.

Monstera deliciosa

Začněme nejprve tou nejběžnější Monsterou deliciosou. Tedy kultivarem monstery, který si každý vybaví, když se řekne slovo monstera. V dnešní době je jednou z nejtrendovějších pokojovek.  Je úsměvné, že v době komunistické se vyskytovala naprosto všude, na pracovištích, chodbách, školách, v domácnostech. Následně byla právě pro status ala „komunistické kytky“ zavrhnuta, jako kdyby to snad byla ona, která ho dlouhé roky držela při životě. Bez lásky rostliny hynou. Mnohaleté, velké, výstavní kousky zmizely z lidských staveb. Naštěstí si lidé zavčasu uvědomili svou chybu a začalo znovu velké obdivování. 

monstera

Pěstování monster

Dnes se mi až zdá, že monstery jsou vyzdvihovány na úkor ostatních chuděrek. Například o blízkých příbuzných, philodendronech, se tolik nemluví, a přesto jsou stejně úchvatné. Popravdě, dokud mi řízky monster nepřinesl taťka od kolegyně z práce, byla jsem až velkou odpůrkyní takového vyzdvihování jedné rostliny. Štvaly mě neustálé poptávky po řízcích monster, přehnané ceny za panašované monstery… Ale člověk nikdy nedokáže dostatečně ocenit rostlinu, dokud si ji domů nepořídí. 

Řízky jsem nechala zakořenit a pak zasadila. Byla jsem vlažná, ale čím častěji jsem okolo rostliny chodila, tím napjatěji jsem čekala na nový lístek. Bude hodně, málo, či nijak dírkovaný? Řízků jsem měla několik a přísahám, že i když se květníky nacházely v těsné blízkosti, žádný nový list nebyl stejně dírkovaný. Jeden měl dva výřezy, druhý jich měl 6 a poslední neměl ani jeden! Jeden květináč jsem umístila na svoji poličku favoritek (teda ne, že bych měla nějakou pokojovku raději než jinou, ale řekněme, že tam umisťuji kousky, které nikomu nedám a jsou jenom pro moje oči), a náhle jsem si uvědomila, jak božsky nová rostlina ozvláštňuje a rozzařuje interiér. 

monstera

Monstera v interiéru

Došlo mi, proč je monstera tak populární. Pokud máte holé, nudné zdi bez života, jděte do monstery. Perfektně se hodí jako solitérní rostlina, která se bude popínat po zdi, případně po podpěře. Ale pozor! Jestli chcete, aby monstera opravdu vynikla v celé své nádheře, dopřejte jí prostor. Určitě není parapetka! Navíc, jestliže půjdete do dražšího kousku, panašované monstery, musíte jí dopřát i světlejší místo (ale ne na přímých paprscích). V létě nezapomínejte hojně zalévat, jinak Vám začnou usychat konečky listů, ale vždy nechte zeminu vyschnout až do té míry, že se drobí mezi prsty. Vzdušné kořeny nikdy nezastrkujte do květináče, nestříhejte je, rostlina je potřebuje k sání vzdušné vodní páry a přidržování se podpěry.

Rozmnožuje se stonkovými řízky. Řízek spolu se vzdušnými kořeny se umístí do větší nádoby s vodou. Čekáme, dokud nezakoření. To poznáme podle toho, že z kolínka začnou vyrůstat malé kořínky a případný vzdušný kořen zbělá. Naše miminko posléze zasadíme do běžného substrátu s přídavkem rašeliny.

Přehled základních informací

Ideální je rozptýlené světlo bez přímých slunečních paprsků, snáší i stinná místa

20 – 24°C, v zimě minimální teplota 11°C

Nemá ráda přemokření, je potřeba ji vždy nechat vyschnout a pak vydatně zalít. V létě asi jednou týdně.

Rašelinný substrát

Jednou za 2-3 týdny

Oceňuje dostatek vlhkosti, rosíme, květináč podkládáme na oblázky či do rašelinového zábalu ve vnějším květináči.

Stonkovým řízkem

Monstera monkey

Dalším velmi populárním druhem je Monstera adansonii monkey mask aneb miláček mojí ségry. Listy jsou vejčité, menší a mnohem více děrované než u monstery deliciosy. Výhodná je především svou menší velikostí listů, kdy ji můžeme pěstovat v nevelkém květináči na poličce. Hodí se do menších prostor. Možná někdo ocení i absenci vzdušných kořenů a nižší pořizovací cenu. Nároky na pěstování jsou v podstatě shodné s monsterou deliciosou.

monstera monkey

Další druhy

Další kultivary monster nevlastníme, a proto si netroufám o nich psát. Nicméně možná se jednou dočkáte článku o monsteře peru či monsteře dubie. Napsala jsem si je do wishlistu. 
Existuje spousta dalších druhů – monstera adansonii variegated aurea (velmi drahý kultivar, ceny se pohybují od 15 000 kč výš), monstera peru, monstera standleyana, monstera pinnatipartita, Monstera siltepecana, Monstera dubia.

Zkrátka monstery jsou zlatíčka a plně chápu proč jsou na vzestupu. Pokud byste se ještě chtěli na něco zeptat, tak se ptejte do komentáře. Případně budu moc ráda, pokud se pochlubíte svými monsterami. Na otázky i chlubení je hlavně určena naše skupina na facebooku Farmaříme z paneláku, takže pokud se k nám chcete přidat, tak se k nám připojte tam 😉

Krásný den přeji
Ela <3

monstera

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Protected by Spam Master